کنتاکتورها و رله های حفاظتی
کنتاکتور نوع خاصی از رله است که برای روشن یا خاموش کردن مدار الکتریکی استفاده می شود. کنتاکتورها و رله ها به روشی بسیار مشابه عمل می کنند، با این تفاوت که تحمل آن ها در برابر جریان های عبوری متفاوت است. رله ها برای سوئیچینگ جریان کمتر یا ولتاژ پایین استفاده می شوند که کاربرد آنها بیشتر در مدارهای تک فازاست. کنتاکتورها در کاربردهایی با ظرفیت حمل جریان بالاتر استفاده میشوند که معمولاً برای کاربردهای سه فاز ساخته شده و در آنها استفاده میشود. کنتاکتورها برای کاربردهای سنگین و جریان بالا هستند، در حالی که رلهها برای کنترل ولتاژ پایین و اتوماسیون در مقیاس کوچکتر هستند. بسیار مهم است که دستگاه مناسب را بر اساس نیازهای خاص سیستم الکتریکی انتخاب می شود. مثلا در انتخاب کنتاکتورها باید توجه داشت که آنها در دو مدل برای موتورهای الکتریکی و مدارهای روشنایی در بازار قابل تهیه هستند. یک کنتاکتور دو قطب را به هم متصل می کند، بدون اینکه مدار مشترکی بین آنها وجود داشته باشد. یک رله یک تماس مشترک دارد که به یک کنتاکت نول متصل می شود. رله های کنتاکتور کلیدهای الکتریکی هستند که از الکترومغناطیس برای تبدیل القای الکتریکی کوچکتر به جریان های بزرگ استفاده می شوند. چنین تبدیلهایی زمانی اتفاق میافتد که جریان ورودی هسته را مغناطیسی کرده و از آن طریق موجب باز یا بسته شدن مدار می شود. با استفاده از ورودیهای ضعیف برای کنترل جریانهای قویتر، رلههای کنتاکتور یا بهعنوان کلید یا تقویتکننده مدارهای الکتریکی عمل میکنند.
کاربردهای رله کنتاکتور
رلههای کنتاکتور معمولاً در موتورهای الکتریکی، کاربردهای روشنایی و استارتهای موتور یافت میشوند. از آنها برای اتوماسیون چراغ ها و برق برای ساختمان های صنعتی، تجاری و مسکونی استفاده می شود. علاوه بر این، رلههای کنتاکتور را میتوان در رلههای جیوه و رلههای مرطوبکننده جیوه نیز یافت.
کنتاکتورها و رله ها چگونه کار می کنند؟
هنگامی که یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد می شود، هسته آهنی کنتاکت ثابت را به سمت خود جذب می کند. هر دو کنتاکت تا زمانی که سیم پیچ برق نداشته باشد در این حالت باقی خواهند ماند. هنگامی که سیم پیچ برق می گیرد،هسته به دلیل نیروی فنر عقب می نشیند و به حالت عادی یعنی حالت OFF برمیگردد.
چرا از کنتاکتور استفاده می شود؟
کنتاکتورها برای مدیریت برنامه های کاربردی با قدرت بالا استفاده می شوند. آنها برای تبدیل ولتاژ پایین به جریان بسیار بالاتر و همچنین روشن و خاموش کردن تجهیزات الکتریکی ولتاژ بالا استفاده می شوند.
انواع مختلف کنتاکتور
کنتاکتور معکوس: مجهز به دو کنتاکتور در هم قفل شده که امکان معکوس شدن جهت موتور را فراهم می کند. معمولا در ماشین آلات با موتورهای برگشت پذیر استفاده می شود.
کنتاکتور مینیاتوری: کنتاکتورهای فشرده مناسب برای کاربردهایی با فضای محدود با حفظ قابلیت سوئیچینگ قوی.
کنتاکتورAC-1: مناسب برای بارهای غیر القایی یا کمی القایی با جریان هجومی کم، مانند عناصر گرمایش مقاومتی.
کنتاکتورAC-2: برای راهاندازی موتورهای اسلیپ رینگ یا قفس سنجابی استفاده میشود که میتواند جریانهای هجومی بالاتری را در مقایسه با کنتاکتورهای AC-1 تحمل کند.
کنتاکتورAC-3: برای بارهای موتور و کاربردهایی که موتورها با بار کامل شروع به کار می کنند طراحی شده است. آنها می توانند جریان هجومی بالا را در هنگام راه اندازی موتور کنترل کنند.
کنتاکتورAC-4: برای کاربردهایی با تعداد عملیات سوئیچینگ بالا، مانند موتورهای معکوس ساخته شده است. آنها بادوام هستند و می توانند تعویض مکرر را تحمل کنند.
کنتاکتورDC: به طور خاص برای مدارهای برق DC، از جمله سیستم های با باتری طراحی شده است. آنها کنترل ایمن و کارآمد بار DC را تضمین می کنند.