ضریب توان Power Factor
ضریب توان معیاری است از میزان استفاده موثر برق ورودی در مدار الکتریکی (بازده انرژی) و به عنوان نسبت توان واقعی (کار) به توان ظاهری (کل) تعریف می شود.
توان واقعی (کیلووات) توانی است که از تجهیزات گرفته میشود. در واقع کار مفید و سازنده ای است که تجهیز الکتریکی به مدار وارد میکند. به آن قدرت واقعی، توان فعال یا توان کاری نیز می گویند.
توان راکتیو (kVAR) توان مورد نیاز برخی تجهیزات (مانند ترانسفورماتورها و موتورها) که با ایجاد میدان مغناطیسی برای انجام کار واقعی استفاده میشود. انرژی دادن به این تجهیزات ضروری است اما هیچ کار سازنده ای انجام نمی دهد.
توان ظاهری (kVA) مجموع برداری توان واقعی (kW) و توان راکتیو (kVAR) است و کل توان تامین شده از طریق شبکه که برای تولید مقدار مورد نیاز توان واقعی برای بار مورد نیاز به کار رفته است. همچنین از آن به عنوان دیماند هم نام برده می شود.
ضریب توان نسبت توان واقعی مصرف شده در مدار را به توان ظاهری تحویل شده به مدار بیان می کند. کل تقاضای برق در شبکه معمولا بیشتر از توان واقعی است. نسبت توان واقعی به توان کل را ضریب توان گویند که عددی بین 0 و 1 است .
ضریب توان ایده آل واحد یا یک (100%) است و به این معنی است که تمام انرژی تامین شده در منبع تغذیه بصورت بار الکتریکی مصرفی در می آید. هر چقدر ضریب توان کمتر از یک باشد به این معنی است که برای دستیابی به توان واقعی، به قدرت و توان ورودی بیشتری نیاز است. ضریب توان معمولاً به صورت تقدم فاز یا “لگ” برای نشان دادن زاویه فاز در بارهای خازنی و تاخّر فاز در بارهای القایی هستند.
اوج تقاضا زمانی است که مصرف برق در بالاترین حد خود باشد. بسیاری از تامین کنندگان برق برای محاسبه هزینه برق مصرفی رقم پیک تقاضا را در طول چرخه صورت حساب میگیرد و آن را در کل دوره صورتحساب برای برق مصرف شده اعمال میکند. به عنوان مثال، حتی اگر به مدت 15 دقیقه به اوج تقاضا رسیده باشید، آن بخش از صورتحساب شما با حداکثر نرخ برای کل دوره صورتحساب شارژ می شود.
برای کاهش هزینه صورت حساب برق مصرفی معمولا پیشنهاد میشود با بهبود ضریب توان، کیلوولت آمپر خروجی را کاهش داد، در نتیجه میزان پیک تقاضا و تعرفه مربوط به آن کاهش یافته و در نهایت هزینه برق مصرفی بهینه میشود
برای آشنایی بیشتر با انواع جریان الکتریکی اینجا را کلیک کنید.
صرفه جویی در پول با بهبود ضریب قدرت
شرکتهای برق و خردهفروشان در حال تغییر نحوه صدور صورتحساب برای مصرف کنندگان هستند.
این در واقع یک مقررات شبکه است که مشتریان حداقل ضریب توان خاصی را حفظ می کنند (مقادیر به منطقه شما بستگی دارد). زمانی که ضریب قدرت مشتری کمتر از مقدار تعیین شده باشد، شرکتهای خدمات شهری ممکن است علاوه بر هزینههای مصرف، جریمه (اضافهای) را از مشتریان دریافت کنند.
ضریب توان ضعیف ممکن است باعث تلفات برق و افت ولتاژ شود که می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد و خرابی موتورها و سایر تجهیزات خواهد شد. اگر ظرفیت سیستم الکتریکی شما زیاد است، نصب تجهیزات تصحیح ضریب توان با کاهش تقاضای الکتریکی موجود در سیستم و بهبود پایداری راندمان، از ارتقاء زیرساخت های پرهزینه جلوگیری میکند.
به طور معمول، دوره های بازپرداخت برای اصلاح ضریب توان بین 1.5 تا 3 سال است.
با بهبود ضریب توان که معمولا از طریق ساخت و نصب تابلو بانک خازنی در ورودی مجتمع مسکونی یا صنعتی صورت میپذیرد می توان مبالغ قبوض برق را از طریق کاهش تقاضای ماهانه و هزینه های راکتیو کاهش دهید. با توجه به طول عمر تجهیزات تصحیح و صرفه جویی بالقوه، اصلاح ضریب توان می تواند سرمایه گذاری بسیار ارزشمندی باشد.
ضریب توان ضعیف را می توان با نصب تجهیزات تصحیح ضریب توان (PFC) بهبود بخشید.
راهحلهای ساده تصحیح ضریب توان شامل بانکهایی از خازنها هستند که بهعنوان «مولدکننده» توان راکتیو خاموش کار میکنند. این سیستم ها چندین دهه پیش طراحی شدند، زمانی که محیط های الکتریکی بسیار ساده تر از امروز بودند. آنها بسیار مقرون به صرفه و مناسب برای محیط های با بار خطی هستند.
با این حال، در تاسیسات الکتریکی مدرن امروزی، یافتن بارهای خطی آسان نیست. با توجه به گسترش روشنایی LEDانرژی کارآمد، منابع تغذیه سوئیچ حالت VSD، UPS، سرورها، کامپیوترها و وسایل معمولی، سیستمهای الکتریکی امروزی بارهای غیرخطی پیچیده و پویا را تجربه میکنند. بارها به قدری سریع جابجا می شوند که وجود سیستم های PFCدر بانک خازن برای حفظ نقطه جبران راکتیو الزامی است.
محصولات NSC که در شرکت نیروسامان خاور واقع در یزد تولید میشوند و ضمن بهینه سازی قیمت تمام شده پروژه ها، به دلیل مرغوبیت و کارایی خود از گارانتی تعویض و 10 سال خدمات پشتیبانی برخوردارند.
برای آشنایی بیشتر با شرکت نیروسامان اینجا را کلیک کنید.