مقالات

انواع خازن کدام است؟

 

انواع خازن کدام است و امتیاز خازن روغنی NSC چیست؟

اگر به دنبال کسب اطلاعات دقیق، جامع و به‌روز در انواع خازن و کاربردهای گسترده آن در برق صنعتی و صنایع الکترونیک هستید، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

خازن قطعه‌ای است که توانایی ذخیره کردن انرژی الکتریکی را در خود دارد و در صنایع برقی به فراوانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. خازن‌ها انواع و کاربردهای مختلفی دارند که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهیم شد.

خازن چیست؟

خازن یک قطعه الکترونیکی پسیو است که بار الکتریکی را ذخیره می‌کند. از خازن‌ها در مدارهای الکتریکی برای انتقال، ذخیره و فیلتر کردن بار الکتریکی استفاده می‌شود. ظرفیت انواع خازن به عواملی مانند سطح صفحات، فاصله بین صفحات و جنس عایق بین آن‌ها بستگی دارد. خازن‌های الکترولیتی معمولاً دارای ظرفیت بیشتری هستند.

ظرفیت انواع خازن‌ها با استفاده از کدهای رنگی یا ارقام روی بدنه آن‌ها شناسایی می‌شود. این کدها معمولاً مطابق با استاندارد بین‌المللی SI هستند. برای اندازه‌گیری ظرفیت انواع خازن‌ها از دستگاه‌هایی مانند خازن‌سنج یا LCR متر استفاده می‌شود. (برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به ساختار خازن می توانید به مقاله خازن چیست مراجعه نمایید.)

روش کار خازن

خازن عملکرد خود را بر اساس افزایش و کاهش  شارژ الکتریکی درون آن انجام می‌دهد. وقتی یک خازن به یک منبع ولتاژ متصل می‌شود، بار الکتریکی درون خازن ذخیره می‌شود. این بار الکتریکی سبب ایجاد فیلد الکتریکی بین دو صفحه یا سرهای خازن می‌شود. ظرفیت خازن همان میزان بار الکتریکی است که در آن ذخیره می‌شود.

زمانی که ولتاژ اعمالی به خازن کاهش یا از بین برود، بار الکتریکی از خازن تخلیه شده و در اختیار مدار قرار می‌گیرد. با برقراری جریان برق، خازن دوباره شروع به شارژ شدن می‌کند. این فرآیند انبساط و انقباض بار الکتریکی در خازن است که باعث ایجاد فیلد الکتریکی و تخلیه آن می‌شود.

کاربردهای انواع خازن

کاربرد انواع خازن در مدارهای برقی شامل موارد زیر است:

  • ذخیره بار الکتریکی: خازن‌ها برای ذخیره انرژی الکتریکی و نگهداری ولتاژ در مدارها استفاده می‌شوند.
  • ایجاد میدان الکتریکی پایدار و یکنواخت: خازن‌ها می‌توانند میدان الکتریکی را در محیط‌های الکتریکی تثبیت و یکنواخت کنند.
  • ساخت انواع فیلتر: خازن‌ها برای ساخت فیلترهای الکتریکی استفاده می‌شوند که برای انتقال یا حذف سیگنال‌های خاص از یک مدار به مدار دیگر کاربرد دارند.
  • ایجاد اتصال یا قطع آن بین سیگنال‌های الکتریکی: خازن‌ها می‌توانند به‌عنوان یک سوئیچ در مدارهای برقی عمل کرده و همانند تجهیزاتی نظیر کلید اتوماتیک، پایه فیوز سیلندری و کلید محافظ جان، با اتصال یا قطع جریان برق در مدارها، از تجهیزات و جان انسان‌ها محافظت کنند.
  • ساخت انواع مدارهای نوسان‌ساز: خازن‌ها برای ایجاد مدارهای نوسان‌ساز در برخی از دستگاه‌ها و تجهیزات الکترونیکی استفاده می‌شوند که نیاز به تولید سیگنال‌های متناوب دارند.
  • تقویت‌کنندگی: در برخی موارد، خازن‌ها برای تقویت سیگنال‌های الکتریکی در مدارها استفاده می‌شوند.

انواع خازن

خازن‌ها به‌عنوان یکی از قطعات الکترونیکی مهم در مدارات برقی و الکترونیکی استفاده می‌شوند. انواع مختلفی از خازن‌ها وجود دارد که بر اساس ویژگی‌های مختلفی مانند ظرفیت، جنس دی‌الکتریک، ولتاژ کاری و کاربردهای مختلف، متفاوت هستند. در زیر به برخی از انواع خازن‌ها اشاره شده است:

۱. خازن‌های ثابت

ظرفیت این نوع از خازن‌ها ثابت است و قابل تغییر نخواهد بود.

  • خازن‌های سرامیکی: برای کاربردهای مختلفی استفاده می‌شوند و معمولاً در مدارهای فرکانس بالا قرار می‌گیرند.
  • خازن‌های ورقه‌ای: این خازن‌ها انعطاف‌پذیر هستند و معمولاً در کاربردهایی که نیاز به انعطاف دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • خازن‌های میکا: این نوع خازن از ورقه‌های فلزی میکا در ساختار خود استفاده می‌کنند و معمولاً در مدارهایی با فرکانس و ولتاژ کاری بالا استفاده می‌شوند.
  • خازن‌های الکترولیتی: این خازن‌ها ظرفیت بالایی دارند و معمولاً در بخش‌هایی از مدارهای الکترونیکی قرار می‌گیرند که به خازن‌هایی با ظرفیت بسیار بالا نیاز باشد.
  • خازن‌های فلزی: این خازن‌ها معمولاً از فویل فلزی برای صفحات خود استفاده می‌کنند و به‌عنوان خازن‌های پلاریته‌دار معروف هستند.

۲. خازن متغیر

ظرفیت این خارن‌ها ثابت نیست و با نیازهای مدار و بسته به کاربرد، قابل تغییر و تنظیم است.

  • خازن متغیر (تغییر فاصله صفحات یا ابعاد سطح صفحات): از یک دسته متحرک برای تغییر ظرفیت استفاده می‌کنند.
  • تریمر (تغییر فاصله صفحات با استفاده از پیچ گوشتی): از یک پیچ گوشتی برای تغییر ظرفیت به جای دسته متحرک استفاده می‌کنند.

خازن روغنی

خازن روغنی، یک نوع خازن الکترولیتی است که بیشتر در برق صنعتی استفاده می‌شود و استفاده چندانی در الکترونیک ندارد. این نوع خازن به‌عنوان خازن راه‌انداز در انواع موتورها با ولتاژ بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خازن‌های روغنی عموماً دارای ظرفیت بالا و ولتاژ کاری بالایی هستند. این ویژگی‌ها آن‌ها را برای برق‌رسانی با ولتاژهای بالا مناسب می‌سازد. انواع خازن روغنی عموماً دارای ساختاری قوی و مقاوم هستند که می‌تواند با شرایط سخت برق صنعتی سازگاری داشته باشد. استفاده از روغن درون خازن برای ایزولاسیون و خنک‌سازی داخلی واحد‌های خازنی، به‌عنوان یک روش خنک‌کننده و عایق الکتریکی عمل می‌کند.

سخن پایانی

در این مطلب، به بررسی انواع خازن و کاربردهای آن‌ها پرداختیم. انواع مختلفی از خازن وجود دارد که در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی به کار می‌روند، از جمله خازن‌های ثابت، سرامیکی، ورقه‌ای، میکا، الکترولیتی و ظرفیت متغیر. این خازن‌ها در مدارات الکتریکی و الکترونیکی برای ذخیره انرژی الکتریکی، فیلترسازی سیگنال‌ها، ایجاد میدان الکتریکی، تنظیم فرکانس، تقویت‌کنندگی و کاربردهای دیگری استفاده می‌شوند.

با توجه به نیاز روز افزون صنعت، شرکت نیرو سامان خاور انواع خازن روغنی با کمترین اتلاف انژی و بیشترین بازده و دوستدار محیط زیست را با برند تجاری NSC عرضه نموده به نحوی که مشتریان دائم و قدیمی این محصول ضمن تایید کیفیت، همواره مرغوبیت آن را گواهی می نمایند.

برای آشنایی با انواع جریان الکتریکی اینجا را کلیک کنید.

انواع خازن

خبرنامه

برای دریافت اطلاعات به روز، اخبار، بینش یا تبلیغات در خبرنامه ما ثبت نام کنید.

مقالات اخیر

دیدگاهتان را بنویسید